Didier van Hooren

Cambodja

Na een 18 uur durende reis via Xiamen (China) kom ik 3 september goed en wel aan in Phnom Penh. 
Cambodja is tijd voor vakantie. Hieronder zullen de smeuïge verhalen verschijnen!

Het ging niet snel, maar we zijn er veilig en wel!

Alvast een klein berichtje om te laten weten dat ik goed ben aangekomen in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Geen uitgebreid verhaal nu, want ik wil het vooral leuk houden. Verwacht dus niet iedere week een lang bericht! Hoe minder berichten, deste leuker het wordt als er wél bericht is 🙂
Jullie horen van me!

De eerste update

10 september 2019
leestijd 7 minuten

De eerste update!

Na een fijne vlucht en al 3x rijst te hebben gehad, kwam ik, en gelukkig ook mijn backpack, aan op plaats van bestemming: Phnom Penh.

Op de tussenstop in Xiamen ontmoette ik 3 andere Nederlanders: Floor, Rixt en Pim. De eerste avond moest natuurlijk goed worden ingeluid en daarom had ik met Floor afgesproken om naar happy hour te gaan in het hostel waar zij verbleef. Een hostel met gratis drank én een spel kaarten is de perfecte combinatie voor een heerlijke avond. Samen met jongens uit Ierland, Engeland en Mauritius heb ik het spelletje ‘bussen’ gedaan. De kenners weten wat dat is, voor pap en mam: is zoiets als rummikub… 

De volgende ochtend had ik afgesproken met Chritt, waarmee ik samen op de basisschool heb gezeten. Hij woont al 3 maanden Cambodja om daar Engelse les te geven op een internationale school.

Het was tijd voor wat échte cultuur, dus zijn we de geschiedenis van Cambodja ingedoken: de Killing Fields en Prison S21 (genocide museum). Hier werd heel duidelijk wat er allemaal is gebeurd tijdens het communistische regime van de 70’er jaren. Ik vond het ook wel belangrijk om deze geschiedenis te kennen en te begrijpen voordat ik de rest van Cambodja zou bezoeken. Velen hebben waarschijnlijk geen idee van wat er precies is gebeurd, maar ik kan vertellen dat het even veel indruk heeft gemaakt als het bezoek aan Auschwitz en het 9/11 memorial museum.  

‘s Avonds moesten we natuurlijk even afschakelen en gingen we voor een drankje. Daar ontmoette we 2 Duitse jongens en 2 Franse madammekes waarmee we hebben gekingst. De kenners weten wat dat is, voor pap en mam: zoiets als jokeren… Het werd erg gezellig en zo stonden we opeens om 04.30 nog ergens tussen feestende rijke Aziaten. Het nadeel was dat ik om 08.00 uur de wekker had staan voor een busreis van 6 uur naar Siem Reap. Fijn wat slaap inhalen dus. 

In Siem Reap ben ik vier nachten gebleven waarvoor ik diep in de buidel heb getast en maar liefst €11,- heb neergeteld.

Eenmaal aangekomen bleek het een ‘partyhostel’ te zijn met elke dag programma, harde muziek en dronken mensen. Voor 2 nachtjes prima dacht ik, maar ik wist niet of dit een goed plan was voor 4 dagen. Toen ik uiteindelijk toch maar besloot om naar beneden te gaan en een biertje te bestellen, bleek het wederom geniaal te zijn. Fantastische mensen met fenomenale verhalen. Niks moest, alles mocht.
Tijdens deze vier dagen trok ik het meeste op met Floor (NL), Nathan en Callum uit Engeland. De eerste twee dagen en avonden waren vrij rustig. Wat wel leuk is om te vertellen is dat ik op bezoek ben gegaan bij stichting Pure Dreamcenter, welke zich inzet voor de ontwikkeling van lokale kids. Pure is een initiatief van Maastrichtenaren van wie ik via via de contactgegevens had gekregen. Helaas was niemand van hen aanwezig. Verder heb ik af en toe wat gewerkt voor StuCon en heb ik het een en ander uitgezocht om Cambodja te verruilen voor Thailand of Vietnam gezien het slechte weer. Gelukkig ging die vlieger niet op. Na voldoende adviezen van mijn contacten uit Phnom Penh, besloot ik om nog even af te wachten.

In het kader van ‘support the locals’ aten we meestal buiten het hostel. Uiteraard moeten ook de lokale kroegen worden gesponsord en ben ik dus na het avondeten samen met Floor naar Pubstreet gegaan. Pubstreet is een straat met alleen maar cafeetjes en restaurants, afgesloten van verkeer en vol met feestende mensen wegens de spotgoedkope drankjes. Wij hebben die avond niet zo gefeest aangezien om 03.30 uur de wekker stond om naar de Angkor tempels te gaan!! (Hét symbool van Cambodja).

De een met een kater, de ander helemaal fris, vertrokken we met 14 personen (waarvan 11 uit het hostel) om 04.15 naar de tempels. Dit was het begin van wat later een geniale dag zou worden. 

We hadden een fantastische gids die met veel humor en plezier ons het grootste religieuze gebouw (ter wereld?!) liet zien. Meer dan 200 tempels verspreid over een gebied van 20 vierkante kilometer!

Rond 12 uur waren we weer terug in het hostel. Iedereen was natuurlijk helemaal van de kaart dus werd er een powernapje ingelast voordat we ‘s middags naar de poolparty zouden gaan. Rond 15.00 uur was het tijd om af te koelen.
@Pap: ik heb zelden zoveel balletjes gegooid, dit had je geweldig gevonden!
Na al het socializen ben ik ’s avonds rustig een hapje gaan eten met Floor, Nathan, Callum und die Deutsche Celine war auch angeschlossen. Het gezellige dinertje smaakte naar meer, ofja er was gezonde trek in biertje in Pubstreet. Lekker voor mij en lekker voor mijn portemonnee, want voor €0,45 per biertje laat ik me niet uitdrogen. Dus mam, maak je geen zorgen: die ORS zakjes zijn niet nodig.

Zondag was weer een rustige dag. Ik ben begonnen met wat werken en heb daarna alles geregeld om naar Battambang te gaan, wat een rustiger deel van Cambodja is. Het thuisfront gebeld, Klein duikje in het zwembad gedaan, wasje afgegeven en daarna een powernapje gedaan om ‘s avonds weer alles te kunnen geven op de kroegentocht, waar ik me samen met een aantal Ieren voor had ingeschreven.

Tijdens het feesten stond ik gewoon te genieten van hoe gaaf dit wel niet was. Zoveel plezier met mensen die je eigenlijk niet kent. De avond eindigde schappelijk om half 3 toen ik samen met 2 Israëlische meisjes terug naar het hostel liep. Bijzonder genoeg gingen zij óók naar het zuiden van Cambodja, daarna naar Singapore en daarna naar Australië. Dat toeval gaan we bekronen in Kampot (het zuiden van Cambodja, waar ik morgen 11 september aankom).

In de ochtend na de kroegentocht heb ik rustig gedoucht, uitgecheckt, ontbijtje gepakt en het wasje opgehaald. Toen het tijd was om de bus naar Battambang te nemen, vond ik het prachtig om mee te maken hoe leuk het is om doei te zeggen tegen mensen die je pas een paar dagen kent. Hoe snel je een band opbouwt en hoe snel je weer doei zegt maar ook weer nieuwe mensen leert kennen, manjefiek!

In Battambang wilde ik even rustig aandoen. Dat schijnt ook perfect te kunnen aangezien het bekend staat als het puurdere Cambodja. Battambang is op Phnom Penh na de grootste stad, maar vooral gevuld met locals en zeer zeker niet toeristisch. Dat merk je aan alles: ik heb nondeju 1,5 kilometer kunnen lopen voor een pinautomaat, geen hond die Engels spreekt, menukaarten alleen in het Khmer. Ofwel: een fantastische stad. Ik had deze blog gepland voor gisteravond, maar ik liep zomaar Jeffrey (uit Nederland), Nathaniel (uit UK), Jiayi (uit Maleisië) en Xinmo (uit China) tegen het lijf in de rooftopbar. Dan kun je moeilijk wat onzin gaan typen op je laptop.

Vandaag heb ik samen met Jiayi en Xinmo een tour gedaan in de omgeving van Battambang. Kort samengevat: het prachtige platteland bezocht, over mijn nek gegaan op de vismarkt, bijna een koe aangereden met de bamboetrein en kuitspierpijn gekregen van het beklimmen van Sampov Mountain. De foto’s zeggen genoeg…

Ik heb het ontzettend naar mijn zin en loop hier even graag alleen door de regen als dat ik samen met mensen van god weet waarvandaan iets onderneem. Cambodja is echt een verbazingwekkend mooi land dat verder is ontwikkeld dan ik ooit had gedacht. Vanaf het moment dat ik in het vliegtuig stapte wist ik waar ik mee bezig was. Geen kriebels, maar wetend dat ik een onvergetelijke tijd ga hebben, in mijn eentje, duizenden kilometers van huis. De eerste week is goed bevallen, hopelijk nog meer van deze weken!

Zo, nu zijn jullie moe van het lezen. Deze blog is waarschijnlijk ook iets langer dan de andere zullen worden. Het moet natuurlijk ook leuk blijven om te lezen. Volgende update is in Singapore! See ya!

 

12 Reacties

 1. Mama

  Dat is een super leuk verslag! Hou ons maar op de hoogte van je reisavonturen!

  Antwoord
  • Jo en Els Bastiaans

   Hallo Didier, we hebben met veel plezier al je ervaringen gelezen. Zo beleef je nog eens wat in het leven. Geniet ervan en we zullen vast je verhalen blijven volgen.

   Antwoord
 2. Christianne

  Ha Didier, hartstikke leuk om te leze en sjieke foto’s! Bin blie dat deh ORS (nog) neet nweddig is 😁! Geneet 👍

  Antwoord
 3. Anna

  Super leuk om te lezen Died en fijn dat je het zo naar je zin hebt! Ben benieuwd naar de rest! 🙂

  Antwoord
 4. Raoul

  Ha Diedsje,

  Good um te huure dat alles good mit dich geit en nog gein gekke deenger gebeurd zeent. Geneet, zurg dats se good gehydrateerd bliefs (spa goud), en ich kiek oet noa t volgende verhoal!

  Veer zien us, veer huure us, veer ruuke us!

  Dikke Lik,
  Raoul

  Antwoord
 5. Dané

  Super leuk um te lezen! Geneet ervan en ich kiek dr noar oet um dn volgende mailtjes te kriege!

  Antwoord
  • Nicolle

   Veel plezier Didier, geniet ervan!

   Antwoord
 6. Bep & Henk Menkhorst

  Hoi Didier.

  We hebben met aandacht en zeker met plezier je verslagen gelezen. Je start is grandioos met momenten die je waarschijnlijk nooit had verwacht, maar dat maakt alles juist zo interessant. Je tas met ervaringen en verrassingen wordt wel heel snel gevuld. Voor de rest wordt alles duidelijk ondersteund door de foto`s. Je hebt aan ons een stel nieuwsgierige thuisblijvers en kijken daarom al weer belangstellend uit naar je volgend verslag. We hoeven het eigenlijk niet te schrijven, maar GENIET van alles dat dagelijks op je pad komt.

  Groetjes, Bep en Henk.

  Antwoord
 7. Monique Schols

  Hoi Didier, heerlijk om te lezen dat je het zó naar je zin hebt!!
  Ik blijf je volgen en kijk nu al reikhalzend uit naar je 2e verslag en fotocollage.
  Geniet ervan!
  Groetjes, Monique (je weet wel, die van die dochter in Parijs en op het feestje bij Sarah S😉)

  Antwoord
 8. Je enige huisgenoot

  Hoe krijg je het voor elkaar, om zo een leuk blog te schrijven.
  Echt geweldig wat je allemaal doet, meemaakt en hoe positief je over alles bent! (Snap ik trouwens wel met zoveel alcohol. Lijkt lloret de mar wel)

  En, ik was eigenlijk nog niet moe van het lezen… dus kom maar op met de update van Singapore.

  Geniet ervan het hele jaar lang.

  X

  Antwoord
 9. Lou

  Hoi Didier, leuke foto’s. Geniet er maar van. 😉

  Antwoord
 10. Jo en Els Bastiaans

  Hallo Didier, we hebben met veel plezier je leuke en interessante verhalen gelezen. Je enthousiasme vliegt er ook vanaf. Zo beleef je wel nog eens wat in het leven. Geniet ervan, wij blijven je volgen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.